Veelgestelde vragen

Algemene vragen

Ik heb begrepen dat er duurzaam wordt gebouw. Hoe duurzaam is dat en wat kan ik zelf doen?

We hebben als ontwikkelaar ervoor geopteerd om gasloos te bouwen vanuit ons eigen geloof in duurzaamheid. Daarom zullen de kavels worden verkocht met een aansluiting op het duurzame warmtenet van Ennatuurlijk. De aansluitkosten hiervoor worden bij passeren van de kavel bij notaris verrekend. Je krijgt een aansluiting in de meterkast, en daarmee ben je na realisatie van je huis verzekerd van warm stromend water en warm water om je huis te verwarmen. Het beste en meest comfortabel doe je dit door vloerverwarming aan te leggen. Ennatuurlijk kan je goed helpen als je daar vragen over hebt.

Verder bepaal je zelf -samen met je architect en aannemer- hoe duurzaam je wil gaan. Dus maximale isolatie, trippel glas, zonnepanelen, alles kan en mag je zelf beslissen als je maar voldoet aan de EPC-norm die geldt op het moment dat je de bouwaanvraag indient. Je architect en/of aannemer kan je hiermee goed helpen.

Kan ik gelijk starten te bouwen van mijn huis? Of moet ik ergens op wachten.

Zodra je kavel is geleverd én je een onherroepelijk omgevingsvergunning hebt voor jouw woning kun je starten met bouwen. Uiteraard bouw je wel op een locatie waar van alles gaande is, bijvoorbeeld een bouwende buurman, dus het is altijd verstandig om de aannemer te vragen een en ander af te stemmen met de aannemer(s) van je buren. In je koopovereenkomst voor de grond staan nog wat punten waar je tijdens de realisatie rekening mee moet houden, zoals maximale bouwtijd en aanvraag nutsvoorzieningen.

Waar moet ik ongeveer rekening mee houden qua kosten als ik een Statenpand ga bouwen bij de Melkhal.

Je hebt een aantal kostenposten. Als eerste moet je natuurlijk de grond verwerven. Voor dit voorbeeld gaan we uit dat het beoogde kavel € 80.000,- kost. Dan heb je aansluitkosten voor de nutsvoorzieningen. Het warmtenet kost circa € 4.750,- water circa € 850,- en elektra ongeveer € 1.100,-. Dan moet je een architect vinden die je helpt met het ontwerp en zorgt voor een bouwaanvraag. Dit kan van goedkoop tot heel duur. Maar € 5.000,- zul je toch wel kwijt zijn.

Dan heb je voor de bouwaanvraag legeskosten. Die zijn gekoppeld aan de bouwkosten, en voor een huis van bijvoorbeeld 500 m3 ongeveer € 7.500,-. Stel dat je een goed ontwerp hebt, en een aannemer hebt gevonden, dan kun je de bouwkosten laten uitrekenen. Die zijn de laatste jaren erg gestegen en is natuurlijk erg afhankelijk van je wensenpakket, maar houd rekening met minimaal € 500,- per m3. Dus dat is toch al gauw € 250.000,-. Dan komen er nog wat kosten bij voor bijvoorbeeld sonderingen, constructeur en overige zaken. Stel dit op nog eens € 15.000,-. Dan zie je dat het in totaal in dit voorbeeld naar € 364.200,- gaat.

Dit is natuurlijk een denkbeeldig voorbeeld, maar de ervaring leert dat in praktijk de woningen veelal niet goedkoper realiseerbaar zijn. Neem dit goed mee in je overwegingen en je gesprek voor de hypotheekaanvraag.

Staat jouw vraag er niet tussen? Stel dan hier je vraag.

Wonen bij de Melkhal
Kavel
Strook

Inschrijven

Je kunt niet inschrijven met je device. Bezoek deze website op je computer om in te schrijven.

Mocht je de website op een kleine laptop bekijken, dan kun je de weergave uitzoomen waardoor de inschrijfmodule zichtbaar wordt.
Dit doe je door middel van CTRL (control-toets) + MIN (min-teken) of via de instellingen in je browser.

Inschrijven op een later moment?
Stuur jezelf een reminder met onderstaande formulier.